Forum www.nipponongaku.fora.pl Strona Główna   www.nipponongaku.fora.pl
Forum o japonskiej muzyce ^______^
 


Forum www.nipponongaku.fora.pl Strona Główna -> Japonia -> Kuchnia Japońska
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
  Post Kuchnia Japońska - Wysłany: Pią 19:55, 28 Gru 2007  
Kiri
Administrator



Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 92
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/4
Skąd: Z Miyaviolandi ^____^


Możemy tu zobaczyc i skoemntować Japońskie dania ^.^

Sushi:



Najważniejszy w sushi jest ryż. Nie może być ani za suchy, ani rozgotowany. Dokładnie wypłucz szklankę ryżu, umieszczając ziarna na sicie w dużym garnku z wodą. Potrząsaj sitkiem i wymieniaj wodę, aż będzie przezroczysta. Następnie zalej ryż dużą ilością wody i pozostaw na ok. 30 min. Odsącz i ponownie zalej, tym razem odmierzoną ilością wody - sprawdzona proporcja to szklanka ryżu na 1,2 szklanki wody. Jeżeli woda jest mocno chlorowana, użyj mineralnej. Przełóż ryż z wodą do garnka, przykryj i szybko doprowadź do wrzenia. Przykręć płomień i gotuj kolejne 10 min. Wyłącz ogień i zostaw ryż na 10-15 min., by dojrzał. Przez cały ten czas nie zdejmuj pokrywki! Następnie wyłóż ryż do porcelanowej lub plastikowej miski i połącz z przygotowanym wcześniej sosem (7-8 łyżek octu ryżowego, łyżka sosu sojowego i 4 łyżki cukru). Całość wymieszaj drewnianą łyżką i ostudź do temperatury pokojowej.

Do przygotowania sushi maki potrzebujesz:

# Łosoś ok. 25 zł (cena za kg) lub inna ryba, którą lubisz, na przykład: tuńczyk, ryba maślana, albo paluszek krabowy
# Awokado ok. 4 zł (cena za sztukę) i szczypior albo inne warzywa: ogórek, rzodkiew, marchewka
# Nori - wysuszone i sprasowane wodorosty ok. 14 zł (cena za 15 płatków)
# Bambusowa mata ok. 7 zł (cena za sztukę)
# Ryż do sushi ok. 14 zł (cena za kilogram)
# Drewniana łyżka do mieszania i nakładania ryżu ok. 10 zł

Krok po kroku
1. Na bambusowej macie rozłóż nori, a następnie nałóż ryż na 2/3 jej powierzchni.
2. Na środku ryżu ułóż paski cienko pokrojonej ryby (na zdjęciu surowy łosoś).
3. Obok ryby ułóż wszystkie przygotowane dodatki (tu awokado i szczypior).
4. Następnie zacznij rolować ściśle matę, zaczynając od końca wypełnionego ryżem.
5. Rolkę odłóż na chwilę spojeniem do dołu, by wilgotne od mokrego ryżu końce nori skleiły się ze sobą.
6. Rulon pokrój na 1,5-cm kawałki. Aby ich krawędzie były równe, nóż musi być zmoczony w wodzie.


Wasabi:



z rodziny kapustowatych, potocznie nazywany chrzanem japońskim, z europejskim chrzanem poza zastosowaniem nie ma nic wspólnego. Bylina o masywnym pełzającym kłączu, z którego wyrastają okrągławo nerkowate, długoogonkowe liście. Posiada drobne, białe, niedekoracyjne kwiaty, po przekwitnięciu zawiązujące się w owoce typu łuszczyny z okrągłymi nasionami w środku.


Zupa Miso Shiro:

Uwaga: Zupę tę należy jeść pałeczkami. Najpierw trzeba wyłowić kawałki serka tofu oraz algi, potem można wypić czysty bulion.

Składniki:
- 1 litr wody
- 4 dag suszonych alg morskich wakame
- 4 łyżki pasty miso (ze sfermentowanej soi)
- 10 dag serka sojowego tofu
- 1/3 łyżeczki granulowanego bulionu dashi
- 10 ml sake
- 50 ml białego wina
- sezam

Przygotowanie:
1) Algi wakame zalej wodą, podgrzewaj prawie do wrzenia.
2) Bezpośrednio przed zagotowaniem wyjmij je z garnka i odłóż.
3) Wywar zagotuj, dodaj dashi i miso.
4) Gotuj przez chwilę, przypraw sake i winem.
5) Do miseczek nakładaj pokrojony w drobna kostkę serek tofu oraz ugotowane algi.
6) Przygotowane składniki zalej bulionem miso shiru i posyp uprażonymi na suchej patelni ziarenkami sezamu.

Nori:

Nori są to:Cienkie płaty (papier) otrzymane z purpurowych glonów z rodzaju Porphyra (Krasnorosty). Glony uzyskiwane z hodowli oceanicznych są myte, rozdrabniane i jako płynna zawiesina wylewane porcjami na prostokątne sita. Tak powstałe wilgotne arkusze suszone są w odpowiednich pomieszczeniach o temp. ok. 40oC. Następnie są prażone dla uwydatnienia smaku i nadania kruchej tekstury przy czym uzyskują kolor głębokiej zieleni. Nori bogate są w błonnik, witaminy (zawierają 1,5 raza więcej witaminy C niż pomarańcze), białka i minerały. Zawierają wapń, fosfor, żelazo oraz inne ważne pierwiastki śladowe. Tradycyjnie spożywane są dla wzmocnienia układu krążenia i obniżenia poziomu cholesterolu. Nori stosowane są do sporządzania sushi, jako garnir do innych zimnych dań lub są jedzone jako snaki. Uwaga: Nori łatwo wchłaniają wilgoć, dlatego należy przechowywać je w zamkniętym szczelnie, oryginalnym opakowaniu. Nori Green, Nori Silver i Nori Gold to klasy jakości wg japońskich standardów.


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Powrót do góry  

  Post  - Wysłany: Sob 18:52, 29 Gru 2007  
Maru
Moderator



Dołączył: 29 Gru 2007
Posty: 116
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/4
Skąd: ...


O-M-G! XD Mam taki groszek wasabi XDDD Pycha to jest *_*
Dobra jest równiez zielna cherbata. *_*
Zupę Miso jadłam w japońskiej restauracji. Nie zabardzo mi zasmakowało... >.>' Za to kulki ryżowe były pyszne *_*


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Powrót do góry  

  Post  - Wysłany: Sob 18:54, 29 Gru 2007  
Kiri
Administrator



Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 92
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/4
Skąd: Z Miyaviolandi ^____^


Zielona cherbatka jest pyszna fakt *-*.
Sushi jest takie sobie ^-^.
A najbardziej kocham sajgonki *Q*!


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Powrót do góry  

  Post  - Wysłany: Sob 19:08, 29 Gru 2007  
Maru
Moderator



Dołączył: 29 Gru 2007
Posty: 116
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/4
Skąd: ...


Ja wasabi, nori i sushi *_* szczególnie jak moja siostra robi sushi XD
A nie lubię sosu sojowego i imbiru >.>


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Maru dnia Sob 19:08, 29 Gru 2007, w całości zmieniany 1 raz
 
Zobacz profil autora
Powrót do góry  

  Post  - Wysłany: Sob 19:13, 29 Gru 2007  
Kiri
Administrator



Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 92
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/4
Skąd: Z Miyaviolandi ^____^


Sos sojowy smakuje jak maga ^.^
a sos rybny jest bleee x.X


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Powrót do góry  

  Post  - Wysłany: Sob 19:26, 29 Gru 2007  
Maru
Moderator



Dołączył: 29 Gru 2007
Posty: 116
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/4
Skąd: ...


Maga jest 5000x lepsza od sosu sojowego XD'
Nie jadłam sosu rybnego więc nie powiem jak smakuje XD

Znacie jakieś ciekawe przepisy może na jakieś dania? '


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Powrót do góry  

  Post  - Wysłany: Nie 20:01, 30 Gru 2007  
Yoko
Moderator



Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 73
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/4
Skąd: kuwetka :3


hm... ja uwielbiam tamagoyaki i herbatke z kukurydzy <3


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Powrót do góry  

  Forum www.nipponongaku.fora.pl Strona Główna -> Japonia -> Kuchnia Japońska Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)  
Strona 1 z 1  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

   
  
 Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu  



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001-2003 phpBB Group
Theme created by Vjacheslav Trushkin
Regulamin