www.nipponongaku.fora.pl
Forum o japonskiej muzyce ^______^
Rejestracja
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Zaloguj
Forum www.nipponongaku.fora.pl Strona Główna
->
Japonia
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Wybierz forum
Forum
----------------
Regulamin!
Ogłoszenia
Przedstaw się!
Off top!
VIP
J-rock
----------------
12012
176BIZ
alice nine.
An Cafe ( Antic Cafe)
ayabie
bis
D'espairsRay
Dir en grey
Duel Jewel
hide
Kaggra
Lolita23q
Miyavi
Moi Dix Mois
MUCC
Nightmare
PANIC*ch
Plastic Tree
The GazettE
Vidoll
X-Japan
Inne
J-pop
----------------
Ayumi Hamasaki
Gackt
Koda Kumi
Utada Hikaru
Inne
Other
----------------
Linki
Nasza tworczość
Japonia
Śmietnik
Przegląd tematu
Wysłany: Nie 20:01, 30 Gru 2007
Temat postu:
Yoko
hm... ja uwielbiam tamagoyaki i herbatke z kukurydzy <3
Wysłany: Sob 19:26, 29 Gru 2007
Temat postu:
Maru
Maga jest 5000x lepsza od sosu sojowego XD'
Nie jadłam sosu rybnego więc nie powiem jak smakuje XD
Znacie jakieś ciekawe przepisy może na jakieś dania?
'
Wysłany: Sob 19:13, 29 Gru 2007
Temat postu:
Kiri
Sos sojowy smakuje jak maga ^.^
a sos rybny jest bleee x.X
Wysłany: Sob 19:08, 29 Gru 2007
Temat postu:
Maru
Ja wasabi, nori i sushi *_* szczególnie jak moja siostra robi sushi XD
A nie lubię sosu sojowego i imbiru >.>
Wysłany: Sob 18:54, 29 Gru 2007
Temat postu:
Kiri
Zielona cherbatka jest pyszna fakt *-*.
Sushi jest takie sobie ^-^.
A najbardziej kocham sajgonki *Q*!
Wysłany: Sob 18:52, 29 Gru 2007
Temat postu:
Maru
O-M-G! XD Mam taki groszek wasabi XDDD Pycha to jest *_*
Dobra jest równiez zielna cherbata. *_*
Zupę Miso jadłam w japońskiej restauracji. Nie zabardzo mi zasmakowało... >.>' Za to kulki ryżowe były pyszne *_*
Wysłany: Pią 19:55, 28 Gru 2007
Temat postu: Kuchnia Japońska
Kiri
Możemy tu zobaczyc i skoemntować Japońskie dania ^.^
Sushi:
Najważniejszy w sushi jest ryż. Nie może być ani za suchy, ani rozgotowany. Dokładnie wypłucz szklankę ryżu, umieszczając ziarna na sicie w dużym garnku z wodą. Potrząsaj sitkiem i wymieniaj wodę, aż będzie przezroczysta. Następnie zalej ryż dużą ilością wody i pozostaw na ok. 30 min. Odsącz i ponownie zalej, tym razem odmierzoną ilością wody - sprawdzona proporcja to szklanka ryżu na 1,2 szklanki wody. Jeżeli woda jest mocno chlorowana, użyj mineralnej. Przełóż ryż z wodą do garnka, przykryj i szybko doprowadź do wrzenia. Przykręć płomień i gotuj kolejne 10 min. Wyłącz ogień i zostaw ryż na 10-15 min., by dojrzał. Przez cały ten czas nie zdejmuj pokrywki! Następnie wyłóż ryż do porcelanowej lub plastikowej miski i połącz z przygotowanym wcześniej sosem (7-8 łyżek octu ryżowego, łyżka sosu sojowego i 4 łyżki cukru). Całość wymieszaj drewnianą łyżką i ostudź do temperatury pokojowej.
Do przygotowania sushi maki potrzebujesz:
# Łosoś ok. 25 zł (cena za kg) lub inna ryba, którą lubisz, na przykład: tuńczyk, ryba maślana, albo paluszek krabowy
# Awokado ok. 4 zł (cena za sztukę) i szczypior albo inne warzywa: ogórek, rzodkiew, marchewka
# Nori - wysuszone i sprasowane wodorosty ok. 14 zł (cena za 15 płatków)
# Bambusowa mata ok. 7 zł (cena za sztukę)
# Ryż do sushi ok. 14 zł (cena za kilogram)
# Drewniana łyżka do mieszania i nakładania ryżu ok. 10 zł
Krok po kroku
1. Na bambusowej macie rozłóż nori, a następnie nałóż ryż na 2/3 jej powierzchni.
2. Na środku ryżu ułóż paski cienko pokrojonej ryby (na zdjęciu surowy łosoś).
3. Obok ryby ułóż wszystkie przygotowane dodatki (tu awokado i szczypior).
4. Następnie zacznij rolować ściśle matę, zaczynając od końca wypełnionego ryżem.
5. Rolkę odłóż na chwilę spojeniem do dołu, by wilgotne od mokrego ryżu końce nori skleiły się ze sobą.
6. Rulon pokrój na 1,5-cm kawałki. Aby ich krawędzie były równe, nóż musi być zmoczony w wodzie.
Wasabi:
z rodziny kapustowatych, potocznie nazywany chrzanem japońskim, z europejskim chrzanem poza zastosowaniem nie ma nic wspólnego. Bylina o masywnym pełzającym kłączu, z którego wyrastają okrągławo nerkowate, długoogonkowe liście. Posiada drobne, białe, niedekoracyjne kwiaty, po przekwitnięciu zawiązujące się w owoce typu łuszczyny z okrągłymi nasionami w środku.
Zupa Miso Shiro:
Uwaga: Zupę tę należy jeść pałeczkami. Najpierw trzeba wyłowić kawałki serka tofu oraz algi, potem można wypić czysty bulion.
Składniki:
- 1 litr wody
- 4 dag suszonych alg morskich wakame
- 4 łyżki pasty miso (ze sfermentowanej soi)
- 10 dag serka sojowego tofu
- 1/3 łyżeczki granulowanego bulionu dashi
- 10 ml sake
- 50 ml białego wina
- sezam
Przygotowanie:
1) Algi wakame zalej wodą, podgrzewaj prawie do wrzenia.
2) Bezpośrednio przed zagotowaniem wyjmij je z garnka i odłóż.
3) Wywar zagotuj, dodaj dashi i miso.
4) Gotuj przez chwilę, przypraw sake i winem.
5) Do miseczek nakładaj pokrojony w drobna kostkę serek tofu oraz ugotowane algi.
6) Przygotowane składniki zalej bulionem miso shiru i posyp uprażonymi na suchej patelni ziarenkami sezamu.
Nori:
Nori są to:Cienkie płaty (papier) otrzymane z purpurowych glonów z rodzaju Porphyra (Krasnorosty). Glony uzyskiwane z hodowli oceanicznych są myte, rozdrabniane i jako płynna zawiesina wylewane porcjami na prostokątne sita. Tak powstałe wilgotne arkusze suszone są w odpowiednich pomieszczeniach o temp. ok. 40oC. Następnie są prażone dla uwydatnienia smaku i nadania kruchej tekstury przy czym uzyskują kolor głębokiej zieleni. Nori bogate są w błonnik, witaminy (zawierają 1,5 raza więcej witaminy C niż pomarańcze), białka i minerały. Zawierają wapń, fosfor, żelazo oraz inne ważne pierwiastki śladowe. Tradycyjnie spożywane są dla wzmocnienia układu krążenia i obniżenia poziomu cholesterolu. Nori stosowane są do sporządzania sushi, jako garnir do innych zimnych dań lub są jedzone jako snaki. Uwaga: Nori łatwo wchłaniają wilgoć, dlatego należy przechowywać je w zamkniętym szczelnie, oryginalnym opakowaniu. Nori Green, Nori Silver i Nori Gold to klasy jakości wg japońskich standardów.
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001-2003 phpBB Group
Theme created by
Vjacheslav Trushkin
Regulamin